Mleko modyfikowane to nic odmiennego jak mleko krowie, jednakże o dokładnie dobranym składzie, jakie w dużym obszarze przypomina posiłek kobiecy. To, co je różni to przede wszystkim obniżona zawartość białka, sodu, potasu oraz chloru przy podwyższonej ilości tłuszczów nienasyconych, laktozy oraz zmianie białka. Uzupełnione o witaminy A, E, D, C, natomiast również żelazo, jod, prebiotyki, taurynę lub karnitynę, dzięki czemu w pełni zaspakajają potrzeby wzmacniające każdego dziecka. Kompozycji dla dzieci są wytwarzane na podstawie mleka krowiego. Dzieci nie mogą go jednakże wypijać w czystej formie, ma ono ponieważ zbyt dużo białka oraz sodu, co mogłoby obciążać nerki dziecka, natomiast za mało żelaza – co spowodowało do niedokrwistości. Więc nim stanie się bazą mleka modyfikowanego, jest poddawane mechanizmom, jakie najwyżej upodabniają je do posiłku kobiecego. Wytwórcy zmieniają w nim dawki oraz proporcje poszczególnych elementów, dodają nowe, natomiast większość spośród nich likwidują. Takich kompozycji jest dużo, a do jednej z nich zaliczyć możemy bebiko junior 3 (https://www.bee.pl/bebiko-junior-3-mleko-modyfikowane-dla-dzieci-powyzej-1-roku-zycia-800-g_p998088.html).

Mleko modyfikowane – inspirowane mlekiem mamy

Mleko modyfikowane zostało wykonane, aby wspomagać mamy w tworzeniu odpowiedniej diety malca. Wytwórcy mlek modyfikowanych starają się nieustannie rozwijać ich skład tak, aby jak najbardziej zbliżać je do mleka kobiecego – najodpowiedniejszego posiłku dla dzieci. Niewątpliwie żadne mleko modyfikowane nie jest tak dostosowane do potrzeb dziecka jak posiłek naturalny. Przygotowanie artykułu o składzie tak dobrym, jak mleko damskie nie jest możliwe. Decyduje o tymże powodzenie ekologicznych elementów i wartości mleka matki, jakie przekształca się we współzależności od czasu laktacji, natomiast chociażby… chwili dnia! W pierwszym tygodniu karmienie mlekiem modyfikowanym winno odbywać się co 2-3 godziny, w innym – co 3 godziny, w trzecim – co 3 bądź 4, natomiast w czwartym co 4 godziny. Nie jest doskonałym pomysłem karmienie owego rodzaju posiłkiem na żądanie. Również winno się unikać stosowania go w nocy, gdyż mleko modyfikowane trawi się ciężej aniżeli posiłek mamy, lecz tymże samym jest niezwykle sycące. Nie winno się również dokonywać zbyt częstej wymiany mleka modyfikowanego, gdyż może to spowodować niekorzystną odpowiedź systemu pokarmowego.

Po co wytwarza się mleko modyfikowane dla niemowląt?

Zamiarem tychże zmian jest optymalne upodobnienie mleka modyfikowanego do wzoru, którym jest kobiecy posiłek. Skład tzw. mlek modyfikowanych pierwszych pokrywa zamówienie na wszelkie potrzebne elementy wzmacniające najmniejszych dzieci. Mleka następne są dedykowane dla dzieci ponad 6. miesiąca życia. Oczekiwania traktujące stopnia ich modyfikacji są zdecydowanie niższe.

Food obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com
Tags: