odbył się 1 grudnia 2017 r. w Poznaniu

Więcej na temat naszych warsztatów na stronie: https://wtzpomocmaltanska.wordpress.com
Warsztaty Terapii Zajęciowej działają w ramach Fundacji Polskich Kawalerów Maltańskich – Pomoc Maltańska, która jest organizacją pożytku publicznego, zajmującą się między innymi działalnością charytatywną i dobroczynną. Istniejemy od 1 kwietnia 2005 roku. Siedziba warsztatów mieści się przy ulicy Miastkowskiej 128/132 w Poznaniu (kilkaset metrów od lotniska Ławica!) w suterenie budynku Kościoła pod wezwaniem Objawienia Pańskiego. Od 1 października 2013 roku istnieje drugi oddział warsztatów, który mieści się w pięknym nowym budynku Maltańskiego Centrum Pomocy „Komandoria” przy ulicy Świętojańskiej 1 (tuż obok Jeziora maltańskiego). Na czele warsztatów stoi niezrównana pani kierownik Anna Hojda – Nowak. Do WTZ uczęszcza aktualnie 50 osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu umiarkowanym i znacznym (30 osób do oddziału na ulicy Miastkowskiej i 20 osób do oddziału na ulicy Świętojańskiej). Dzięki naszej działalności i częstym spacerom po okolicy wiele osób dowiedziało się, gdzie znajdują się warsztaty terapii zajęciowej. Ci, którzy nas jeszcze nie odwiedzili z pewnością nie są świadomi jak wiele rozmaitych form działania i aktywności rozsadza nasze placówki, ale stopniowo coraz więcej osób o tym się przekonuje. Z pewnością nie będziemy oryginalni, jeśli powiemy, że zawsze miło nam witać gości, więc każdy może osobiście do nas przyjść i na własne oczy przekonać się, czy to prawda i jak to wszystko wygląda. W placówce prowadzona jest terapia w dziesięciu pracowniach. W obu lokalizacjach znajdują się pracownie: plastyczna, rękodzieła artystycznego, gospodarstwa domowego oraz umiejętności społecznych, a na Ławicy funkcjonują jeszcze pracownie: ceramiczna i komputerowa. W warsztatach cyklicznie powstają takie cudeńka, jak: słodkości w formie babek, ciasteczek, placków, cudowne potrawy serwowane na cotygodniowe czwartkowe obiady i słodkie wtorki, a także ozdoby, masa obrazków malowanych na szkle, talerzach, drewnie, korku i innych, gazetki okolicznościowe, wspaniała muzyka, płyty zespołu muzycznego, gigantyczna ilość gipsowych odlewów w najprzeróżniejszych kształtach i kolorach....ufff! Ciężko to wszystko wymienić! Znajdujemy jeszcze wiele okazji, aby wyjść do kina, teatru, na wystawy i różne imprezy kulturalne i sportowe. Braliśmy i brać będziemy udział w wielu konkursach i festiwalach muzycznych, sportowych czy plastycznych, np. w Trzciance, Przygodzicach, Jarocinie, Wolsztynie, Szprotawie, Środzie Wielkopolskiej, Puszczykowie, Swarzędzu, Jaszkowie, Czerwonaku, Dopiewu, Gdańsku... Widzicie więc, że nie próżnujemy! W dodatku z tych wyjazdów oprócz wspomnień przywozimy sporo nagród, pucharów, medali i wyróżnień i naprawdę mamy czym się pochwalić, o czym możecie się przekonać oglądając naszą pęczniejącą kronikę! To były takie krótsze wyprawy, ale mieliśmy także niemałą przyjemność już bardzo wiele razy wyjechać na tygodniowy pobyt nad morzem (Dębki k/Karwi, Unieście). Tradycją stały się również nasze trzydniowe zimowe wyjazdy do Zielonki w Puszczy Zielonce, podoba nam się tam tak bardzo, że czasem jedziemy tam powtórnie wiosną! Mamy bogate plany i możecie nadstawiać uszu, bo pewnie jeszcze nieraz Was czymś zaskoczymy. Sami także nie tylko bierzemy udział w imprezach organizowanych przez kogoś, ale i samodzielnie organizujemy coś dla innych. Na naszych terenach zorganizowaliśmy Rajd Indiański oraz Rajd Pyry na Marcelinie. Corocznie z wielką radością zapraszamy naszych przyjaciół na wspólną Wigilię połączoną z występami naszych podopiecznych i wystawą naszych prac. Nasze jasełka bożonarodzeniowe wystawialiśmy kilkakrotnie zapraszając na występy inne warsztaty. Warto nadmienić, że jeden z pokazów odbył się w ramach mszy świętej w tutejszym kościele parafialnym. Również Święta Wielkanocne przeżywamy z naszymi przyjaciółmi zapraszając ich cyklicznie na wspólne malowanie wielkanocnych pisanek, połączone jak każde nasze spotkanie z wspólnym spożywaniem świątecznych specjałów.

Zapraszamy wszystkich chętnych do odwiedzin naszej placówki.
Przybywajcie!
Serdecznie zapraszają wszyscy wychowankowie, rodzice, opiekunowie, kadra, kierownictwo Warsztatów Terapii Zajęciowej Fundacji Polskich Kawalerów Maltańskich! Zapraszamy!!!